Moderne gijzeling: pas op met cryptolocker

Connections
30 april 2018

Inmiddels heeft iedereen wel een keer van cryptolocker gehoord. Alleen wordt dit nog te vaak gerelateerd aan mistige mailtjes met een verdachte bijlage waar inmiddels gelukkig steeds minder mensen op klikken. Helaas heeft de georganiseerde maffia achter sommige van deze varianten zichzelf inmiddels opnieuw uitgevonden en een slimmere versie verspreid.

Deze cryptolocker laat in correct Nederlands een bericht achter dat het helaas niet gelukt is om een pakketje te bezorgen. Het verzoek is om op de link te klikken om een afspraakformulier te downloaden. Helaas doen bosjes mensen dit.

Les 1: Klik nooit op links of bijlages in e-mail van onbekende afzenders.

Wanneer er op de link geklikt is opent zich gedownload Word bestand.

Dit document vraagt, wederom in correct Nederlands en/of Engels om de melding bovenin Word aan te klikken. Dit omdat het document met een oude versie van Microsoft Word gemaakt zou zijn.

Les 2: Deze bescherming is er niet voor niks.

Macro’s staan er al jaren om bekend dat ze nog wel eens malafide inhoud hebben. Dat is ook precies de reden dat ze standaard geblokkeerd worden. Dit heeft dus niks te maken met verouderde office versies.

Wat als besmetting door cryptolocker heeft plaats gevonden?

Tot zover preventief. Als de besmetting dan toch al plaats heeft gevonden rest er meestal niets anders dan het terugzetten van een back-up. De slimmere versies zijn nog steeds niet te decrypten en helpen vaak zelfs de reservekopieën om zeep.

Betaal geen losgeld!

Om twee redenen is het niet slim om het gevraagde losgeld te betalen: 1: je houd hiermee het systeem in stand. Als er genoeg geld mee te verdienen is zullen de criminelen uiteraard niet stoppen met hun inspanningen om het virus steeds beter te maken. Reden 2: zelfs na betalen is het niet zeker dat de sleutel wordt verstrekt om de bestanden weer toegankelijk te maken. Je ben dan nog verder van huis.

Neem contact met ons op

Het begint met een goed advies!

Cybersecurity speelt bij elke organisatie. Heeft u vragen over dit onderwerp? Ik help u graag verder!

arrow right small Bezoek ons

De nieuwsbrief ontvangen?

Meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het ICT-nieuws!

{{ errors.first("field_24") }}
{{ errors.first("field_25") }}
{{ errors.first("privacy") }}
Connections