Een dag op de PowerBI gebruikersdag

Connections
01 april 2019

Vroeg uit de veren om op deze zonnige zaterdag richting de Jaarbeurs te gaan. Om 08:30 uur verzamelden zich ruim 600 enthousiaste Power BI gebruikers om bij te praten over nieuwe zaken en vooral om kennis en toepassingen te delen.

Een dag met een vol programma. Waarin er 20 workshops werden aangeboden, verdeeld over vier rondes. Ik heb gekozen om naar de workshops excellence by mining, financiële rapportagetechnieken en sharing methods in Power BI te gaan.

Voor degenen die nog niet bekend zijn met Power BI zal ik eerst een korte introductie over de tool geven: Het is een oplossing, van Microsoft, waarmee u uw gegevens kunt visualiseren en inzichten kunt delen binnen uw hele organisatie, of deze kunt insluiten in uw app of website. Het is mogelijk om honderden gegevensbronnen samen te brengen in livedashboards en rapporten. 

Sharing methods in Power BI: how to fulfill your audience
PowerBI verandert continue en hiermee ook het principe van het delen van dashboards en rapportages. De combinatie van een BI Workspace en de App (hiermee bedoel ik geen telefoon app!!). Hoe zet u een ontwikkelomgeving op en deelt u uiteindelijk de rapportages met de werkelijke gebruikers? En hoe ziet Microsoft het voor zich om de slimme technieken in zetten in elke Business Intelligence situatie? Deze vragen kan ik direct toepassen in elke PowerBI oplossing.

Rapporteren met een 4-4-5 kalender 
De 4-4-5 kalender wordt veel toegepast door accountants. 4-4-5 staat voor een periode van 13 weken, waardoor je een jaar kan opdelen in gelijkmatige delen. Hierdoor krijgt u de meeste zuivere rapportages en kunnen trends makkelijker worden opgespoord.

Stap voor stap werd uitgelegd hoe een nieuwe dynamische kalender opgezet kan worden en hoe deze te implementeren is in het datamodel, zodat je werkende functies kan maken voor het vergelijken van resultaten over periodes, year to date (YTD), etc..

Financiële rapportagetechnieken 
Power BI biedt de mogelijkheid om diverse administraties aan elkaar te koppelen om zo één duidelijk beeld te krijgen van de financiële gezondheid, zonder eerst handmatig omslachtige uitdraaien te moeten maken in bijvoorbeeld Excel.

De afgelopen jaren heb ik al heel wat Profit & Loss structuren (Winst en Verliesrekening) mogen maken. Goed om te zien dat de opzet van het model en de daarbij behoren de DAX formules om de resultaten te tonen ook de werkwijze is die ik al vaker heb mogen inzetten. Altijd prettig om bevestiging te krijgen dat de techniek die ik al enige tijd toepast nog steeds relevant is.

Excellence by Mining 
Excellence by Mining is een veel voorkomend onderwerp en vergt een aantal handigheden. Dit doordat het invloed heeft op veel opvolgende bedrijfsprocessen. Aan de hand van een administratief proces, van aanvraag van een budget tot en met de betaling van een factuur, is een case uitgewerkt hoe de verschillende processtappen verliepen en waar de knelpunten naar boven kwamen in doorlooptijd en werkdrukte. Technisch werden er een aantal methoden getoond waar de bottlenecks zaten.

Overige punten
Verder zien we als ontwikkeling het ontstaan van het Microsoft Power Platform, een zeer goed samenwerkend platform tussen Microsoft Flow, Apps en Power BI. Deze tools staan niet los van elkaar en werken naadloos samen. Zo kan bijvoorbeeld een PowerApp worden opgesteld die mutaties doorvoert in een database en vervolgens de rapportages weer toont via dezelfde app. Of het automatisch verwerken van een databestand zodat Power BI deze weer kan inladen. 

Onder aan de streep een echt inspirerende dag die ik van harte aanbeveel. Business Intelligence anno nu zonder PowerBI is eigenlijk niet meer aan de orde. We zullen hier nog veel over blijven horen.

Graag nodig ik u uit om langs te komen, zodat ik u meer kan vertellen over dit geweldige onderwerp!

Neem contact met ons op

Het begint met een goed advies!

Het visualiseren van uw data zorgt voor veel inzicht om processen te verbeteren. Kan ik u hierbij helpen?

arrow right small Bezoek ons

De nieuwsbrief ontvangen?

Meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het ICT-nieuws!

{{ errors.first("field_24") }}
{{ errors.first("field_25") }}
{{ errors.first("privacy") }}
Connections