Ransomware. Wat is het en wat kunt u er tegen doen?

Connections
28 mei 2019

Ransomware staat al lange tijd bekend als een van de effectiefste manieren voor cybercriminelen om geld te verdienen. Het idee achter ransomware is het versleutelen van belangrijke bestanden/data om vervolgens geld te kunnen eisen in ruil voor de sleutel. Vaak wordt er gedreigd met het lekken of permanent verwijderen van deze gegevens indien bevelen niet worden opgevolgd.

Door de jaren heen is ransomware geëvolueerd, de virussen zijn steeds slimmer geworden en aanvallers hebben nieuwe technieken bedacht om deze effectief te verspreiden. Een voorbeeld van een enorm schadelijke ransomware aanval vond plaats in mei 2017, toen de WannaCry ransomware ongeveer 200.000-300.000 computers infecteerde. Deze aanval heeft gezorgd voor een schade van meerdere miljarden. 

Hoe beschermt u uw organisatie tegen ransomware?

  1. Ransomware wordt vaak verspreid via e-mails. Denk goed na bij het openen van verdachte e-mails.
  2. Zorg te allen tijden dat uw software up-to-date is.
  3. Pas op met verdachte websites/advertenties. Hier bent u één klik verwijderd van een groot probleem. Na het verspreiden via email is dit een andere veel voorkomende methode.
  4. Zorg voor een back-up beleid. Mocht er dan toch ooit iets binnenkomen in uw netwerkomgeving dan kunt u altijd de back-up terugzetten.
  5. Zorg ervoor dat gebruikers binnen uw netwerk toestemming nodig hebben om applicaties van het internet te installeren/openen.
  6. Zorg dat uw antivirus alle gedownloade software scant.
  7. Deactiveer het gebruik van macro’s in e-mailbijlages. Hierdoor kan ‘kwaadaardige’ code worden gestart.

Het motief achter ransomware komt vrijwel altijd op hetzelfde neer, waardevolle data gijzelen om hier vervolgens geld aan te verdienen. Volg de tips hierboven om proactief te handelen en ransomwareinfectie te voorkomen. Benieuwd of uw organisatie goed beveiligd is tegen ransomware of andere aanvalsmethodieken?

Vul dan de checklist in!

Neem contact met ons op

Het begint met een goed advies!

Cybersecurity speelt bij elke organisatie. Heeft u vragen over dit onderwerp? Ik help u graag verder!

arrow right small Bezoek ons

De nieuwsbrief ontvangen?

Meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het ICT-nieuws!

{{ errors.first("field_24") }}
{{ errors.first("field_25") }}
{{ errors.first("privacy") }}
Connections