Meer inzicht in bedrijfsprocessen en minder producten retour

Hoe efficiënter, hoe beter.
Connections
Aspect ICT deed voor ons al naar tevredenheid de boekhoudondersteuning, dus het was een logische stap om hun voor het werken met handscanners te benaderen. Erik den Hollander, eigenaar van Eurosalad.
Meer inzicht in bedrijfsprocessen en minder producten retour
Eurosalad: “Meer inzicht in bedrijfsprocessen en minder producten retour”

Probleem

Eurosalad legt zich toe op het produceren, verkopen en leveren van fruitsalades en rauwkosten die vanwege de ambachtelijke manier van werken een korte THT-datum hebben. Met afnemers spreekt Eurosalad daarom af dat onverkochte producten na die datum kosteloos terug worden genomen. Het retourproces kon echter beter.

Oplossing

Door de artikelen te scannen werd er inzicht verkrijgen in de verkopen. Daar kon de productie op worden afgestemd. Dit hebben we kunnen realiseren door het ontwikkelen van een app en plug-in. Die vervolgens gekoppeld zijn met Unit4 Multivers, het boekhoudsysteem waar Eurosalad al gebruik van maakte. 

Wat heb je nodig

Unit4 Multivers licentie
Consultancy

01

Wat vers is, moet vers blijven

De producten worden landelijk verkocht onder eigen naam, maar ook onder die van verschillende huismerken. Ze zijn onder meer te vinden in de koeling van Plus, Jumbo en MCD Supermarkten.

“Wij werken uitsluitend met verse producten zonder toevoegingen. Dat komt de smaak ten goede, maar de houdbaarheid niet.” Dat gevolg neemt Den Hollander voor lief. Om klanten tegemoet te komen, heeft hij daarom al sinds de beginperiode van het bedrijf ingevoerd dat salades en rauwkosten die onverkocht zijn gebleven na de THT-datum weer worden opgehaald. “Dit retourproces is een extra service. Daar wilden we niet aan tornen, maar het werd wel duidelijk dat de insteek moest veranderen. Om het tijdrovende werk wat te beperken registreerden wij de retouren namelijk niet op artikelniveau, maar op artikelgroepniveau. Daardoor ontbrak het inzicht om derving te verminderen.”

Om het proces te verbeteren werd daarom aangeklopt bij Aspect ICT. “Zij deden voor ons al naar tevredenheid de boekhoudondersteuning, dus het was een logische stap om hun hiervoor te benaderen. Ik had zelf al het idee om met handscanners te gaan werken. Door de barcode te scannen die op al onze verpakkingen staat, is het daarmee namelijk wel mogelijk om snel en eenvoudig inzicht te krijgen op artikelgroepniveau. Maar hoe dat technisch het beste aangevlogen kon worden, daar wist ik niets van. Aspect ICT gelukkig wel

02

Meer inzicht door koppelingen

We zijn samen ongeveer een half jaar bezig geweest met het project. Aspect ICT heeft een specifieke plug-in en een app bij de handscanners ontwikkeld, waarmee onze medewerkers op de klantlocatie kunnen werken.” De inzet van een softwarematige koppeling tussen de app en de administratieve software maakt het plaatje compleet en zorgt ervoor dat de geregistreerde informatie een-op-een doorgezet kan worden naar de orderinformatie.

“De winst van het nieuwe systeem is tweeledig. Aan de ene kant weten we nu precies welke producten er per verkooppunt zijn overgebleven. Er is inzicht in geografische verschillen en seizoensinvloeden. En punt twee: dankzij die informatie kunnen we nu klanten aan de voorkant beter adviseren over afname per productsoort. Het aantal retouren is al met 4 procent afgenomen en ik verwacht dat die lijn zich doorzet. Zonder Aspect ICT was dat niet gelukt. Ze begrepen onze vraagstelling en behoefte en hebben daar vervolgens heel goed op doorgepakt. Ik ben enorm tevreden.”

Technisch is het probleem op de volgende manier opgelost: Eurosalad gebruikt Unit4 Online op het Unit4 platform. Op Zebra scanners met Android besturingssysteem draait de scanapplicatie die door Aspect ICT is gemaakt op het Outsystems platform. Outsystems trekt informatie uit Unit4 en geeft weer informatie terug (via API). Daarbij wordt QlikView gebruikt voor de rapportage. Met QlikView wordt informatie voornamelijk uit Unit4 gepresenteerd. Met gegevens uit QlikView wordt o.a. ook de productie aangestuurd.

Deze collega's hebben vol enthousiasme hun bijdrage geleverd aan dit project

MARTIN DEN BRAVEN
MARTIN DEN BRAVEN
Coördinator Business Apps & Integraties
XANDER VERSCHUREN
XANDER VERSCHUREN
Relatiebeheerder
Connections