Een vlekkeloze systeemmigratie bij Montapacking

Alles werkt weer naar verwachting!
Connections
Niet alleen het meedenken en uitdokteren verliep goed, maar ook de migratie en installatie. Daar zag ik vooraf het meeste tegenop. Wouter Stolk, teamleider IT-afdeling bij Montapacking
Een vlekkeloze systeemmigratie bij Montapacking
De ontwikkeling van de nieuwe ICT-omgeving verliep vlekkeloos

Probleem

In 2011 is Montapacking overgegaan op een in de cloud gehost systeem. Echter vanwege de gigantische groei sloot het platform helaas later niet meer aan op de behoeften.

 

Oplossing

Er is gekozen voor een systeem dat is uitgesplitst naar een datacenter in Eindhoven, met een back-up in Rotterdam. Dankzij de zogeheten High Availibility is de kans op downtime nihil. Immers, wanneer er iets misgaat in de ene omgeving, pakt de andere het direct over. Dat biedt zekerheid, net als het eigen beheer. 

Wat heb je nodig


Back up omgeving
Servers 
Projectleiding

01

De mogelijkheden moesten worden bekeken

Montapacking is specialist in verpakken en e-fulfilment. Het bedrijf verzorgt de logistiek van meer dan 360 webwinkels en dat aantal groeit gestaag. Gemiddeld eens per week wordt er een nieuwe webshop aangesloten. Voorheen op een in de cloud gehost systeem, maar tegenwoordig op een eigen platform. Die verandering werd samen met Aspect ICT gerealiseerd.

Montapacking werkt vanuit meerdere warehouses en zorgt wereldwijd voor de handling en bezorging van orders van haar klanten. Alle orders die voor middernacht binnenkomen voor bezorging in Nederland, België en Duitsland worden de volgende dag al geleverd, vertelt Wouter Stolk, teamleider van de IT-afdeling. “Montapacking bestaat sinds 1999 en na een strategiewijziging in 2011 is de focus voor een groot deel op de volledige afhandeling van orders uit webshops komen te liggen. Wij hebben voor klanten de voorraad in opslag, doen het orderpicken en dragen de pakketten vervolgens over aan gerenommeerde bezorgdiensten.” Binnen de innovatieve, technologiegedreven organisatie is IT vanzelfsprekend heel belangrijk. “We zijn in 2011 overgegaan op een in de cloud gehost systeem. Dat voldeed in het begin prima, maar vanwege de gigantische groei sloot het platform helaas later niet meer aan op onze behoeften. Capaciteit, flexibiliteit, beschikbaarheid en schaalbaarheid: die elementen zijn voor Montapacking belangrijk. In de zomer van 2016 was het tijd om de IT-situatie te herzien. Bijschalen werd steeds lastiger vanwege een gebrek aan flexibiliteit. Ook groeiden we hard in data, dus het kostenplaatje speelde eveneens mee bij de wens naar verandering.”

Aangezien Aspect ICT al sinds 2014 naar volle tevredenheid werkzaamheden uitvoert voor Montapacking, was het voor Stolk niet meer dan logisch om daar aan te kloppen met het vraagstuk. “Ze kennen ons bedrijf al door en door, dus het traject met Aspect ICT ingaan genoot de voorkeur. Na enkele gesprekken bleek het vertrouwen groot genoeg om er samen voor te gaan.” Een eigen platform bleek al snel het ideaalbeeld. Na verloop van tijd werd het ook steeds duidelijker op welke wijze dit voor Montapacking zo efficiënt mogelijk kon worden ingericht.

02

Capaciteit, flexibiliteit, beschikbaarheid en schaalbaarheid

Er is gekozen voor een systeem dat is uitgesplitst naar een datacenter in Eindhoven, met een back-up in Rotterdam. Dankzij de zogeheten High Availibility is de kans op downtime nihil. Immers, wanneer er iets misgaat in de ene omgeving, pakt de andere het direct over. "Dat biedt zekerheid, net als het eigen beheer. Allerlei schakels die voor ruis op de lijn kunnen zorgen: daar hebben wij geen last van.", aldus Stolk.

Stolk kijkt positief terug op het traject dat met Aspect | ICT werd doorlopen. “Niet alleen het meedenken en uitdokteren verliep goed, maar ook de migratie en installatie. Daar zag ik vooraf het meeste tegenop, want het is best een stap. Maar Aspect | ICT kreeg het voor elkaar om de transitie vrijwel zonder downtime te realiseren. Toen de kritische servers eenmaal over waren, viel er een last van mijn schouders. Dat dit allemaal zo adequaat is verlopen, daar verdient Aspect | ICT alle credits voor.”

Deze collega's hebben vol enthousiasme hun bijdrage geleverd aan dit project

RICHARD BLOM
RICHARD BLOM
ICT Engineer
Connections