RAVAS waarborgt continuiteit door het beheer voor hele ICT-infrastructuur uit handen te geven

Connections
Wat vandaag werkt, moet morgen ook werken. Niels van den Berg, Innovation & Technology Director bij RAVAS
RAVAS waarborgt continuiteit door het beheer voor hele ICT-infrastructuur uit handen te geven

Probleem

De continuïteit en kwaliteit van de ICT-omgeving was niet voldoende gewaarborgd

Oplossing

Aspect ICT heeft de gehele ICT-infrastructuur in beheer genomen. Gebruikers kunnen hun vragen direct aan ons stellen, en wij borgen de continuïteit van het systeem.

Wat heb je nodig

- ICT-/ Servicemanager
- Beheercontract

01

aan het woord

Vroeger had RAVAS een eigen systeembeheerder en ICT-manager. Sinds een aantal jaren beheren wij het hele systeem. ICT-manager Henri de Raad legt uit hoe.

Wat doet Aspect ICT voor RAVAS?
“We beheren het hele ICT-systeem onder het motto: wat gisteren werkt, moet vandaag ook werken. Centraal in de processen, zoals inkoop, planning en financiële afwikkeling, staat Exact-software. Die draait in een Citrixomgeving, met toepassing van beproefde applicaties. Voor de toekomst onderzoeken we een overstap naar de cloud. Dit heeft een grote impact. Het past wel bij de professionaliseringsslag die RAVAS maakt, ook op het gebied van ICT.”

Welke voordelen biedt de overstap naar de cloud?
“Als eerste stap zullen we de e-mail migreren van lokaal naar Microsoft 365, wat minder beheer vergt en de continuïteit verbetert. Het draait immers wereldwijd en daarmee ben je nooit afhankelijk van je eigen netwerk. Daarnaast biedt het meer flexibiliteit, in de zin van dat je makkelijk kunt op- en afschalen qua aantal accounts, simpelweg via het aanvragen of opzeggen van licenties. Tegelijkertijd verhogen we de veiligheid door alle gebruikers te laten inloggen via een tweestapsverificatie, waarbij ze een code moeten invoeren die ze via een pushmelding op hun mobiele telefoon ontvangen.”

Hoe verzorgt Aspect ICT het reguliere beheer?
“Een engineer van Aspect ICT werkt twee dagdelen per week bij RAVAS op locatie. Hij zorgt voor updates, monitoring en proactief beheer, bijvoorbeeld van switches: apparaten die het netwerk verbinden. Dreigt een schijf op de server vol te lopen, dan moet je op tijd acteren om de stabiliteit te kunnen blijven waarborgen. Beveiliging van het systeem vormt één van de belangrijkste terugkerende aandachtspunten. Immers, ICT is continu in beweging en hackers zitten niet stil.”

Wat als er onverwacht een probleem ontstaat?
“We hebben een grote helpdesk voor onverhoopte incidenten, die gelukkig heel weinig voorkomen. Denk eerder aan kleine probleempjes, zoals een vertegenwoordiger die ’s avonds nog even wat werk wil afmaken en per ongeluk verkeerd inlogt. De managed infrastructure die wij voor RAVAS verzorgen houdt ook in dat wij het systeem dag en nacht bewaken.”

Welke ontwikkelingen zijn er nu gaande?
“Momenteel werken we aan de inzet van business intelligence met behulp van Power BI. Dit stelt RAVAS in staat om via een koppeling aan Exact Globe big data op te halen en daarmee belangrijke inzichten te verkrijgen. Verder biedt RAVAS haar relaties een door ons ontwikkelde app aan om de weegsystemen te beheren via een device, zoals een smartphone. Een mooie toegevoegde waarde. In de komende tijd zullen we de applicatie uitbouwen met meer functies en informatievoorziening.”

Deze referentie is onderdeel van onze magazine ‘Aspect Inside’. Hierin behandelen wij thema’s die vandaag de dag belangrijk zijn, om relevant te blijven in de digitale transformatie. Klik op de onderstaande knop om het hele magazine te lezen.

Bekijk het hele magazine

02

aan het woord

RAVAS en Aspect ICT hebben samen gebouwd aan een stevige basis qua managed infrastructure. Niels van den Berg, Innovation & Technology Director bij RAVAS: “We zijn nu klaar voor de volgende stap: speciaal ontwikkelde applicaties.”

Wat doet RAVAS?
“We integreren weeg- en meettechniek in handpallettrucks, elektrische magazijntrucks, stapelaars en vorkheftrucks. Hierdoor kan de magazijnmedewerker tijdens het oppakken van de goederen meteen het gewicht registreren. Hij hoeft daarvoor niet naar een weegbrug of -platform te rijden. Zo valt eenvoudig te valideren of de producten qua aantal en specificaties kloppen met hoe ze geleverd zouden moeten zijn. Dat draagt bij aan zorgvuldig voorraadbeheer. Als je onregelmatigheden in een vroeg stadium detecteert, kun je tijdig ingrijpen om teleurstellingen bij klanten te voorkomen. RAVAS bouwt niet alleen weegschalen, maar levert ook data om logistieke uitdagingen te beheersen.”

Zijn die gegevens ook beschikbaar voor klanten?
“Daar ligt bij ons de laatste tien jaar sterk de focus op. Tegenwoordig doen we dat in goed partnerschap met Aspect ICT, die met een hands-on-mentaliteit een gestructureerde aanpak hanteert en de voortgang van het werk zorgvuldig bewaakt. Vanuit het ontsluiten van data voor devices bij klanten, zowel met iOS- als Android-besturing, gaan we nu een stap verder richting realtime beschikbaarheid voor ERP-systemen.”

Hoe maken jullie de gegevens realtime beschikbaar?
“Dat gebeurt aan de hand van een app-connectorplatform waar de gebruiker alle relevante informatie vindt. We houden daarbij rekening met verschillende typen klanten. De één wil alles graag in de cloud en data ophalen via een afgesproken protocol, de ander prefereert om veiligheidsredenen een afgeschermde wifi-omgeving. Het betekent dat wij moeten voorzien in connect-software die bij de klant op de server kan draaien.”

Is de app voor iOS en Android een eerste stap om dit mogelijk te maken?
“Jazeker. Aspect ICT heeft de app ontwikkeld op basis van demo-apparaten die wij aan de engineers ter beschikking hadden gesteld. Je kunt deze app zien als een gratis teaser om connectiviteit te introduceren bij onze relaties. We opereren in een vrij traditionele markt, waar negentig procent van de systemen nog geen data-uitgang kent. Via de smartphone haalt de gebruiker simpele rapportages op en kan die delen via e-mail. Zo raakt hij er alvast vertrouwd mee.”

Wat is de volgende stap?
“We werken samen met Aspect ICT aan volledige connectiviteit, eventueel gekoppeld aan abonnementen of licenties. Daarmee haal je straks realtime data uit de cloud of van een server. Nu leveren wij uitleesunits, maar op den duur willen klanten de weergave op hun eigen devices krijgen. Via de abonnementen en licenties blijven wij beter met hen in contact, met als ultieme stap artificial intelligence. Dat houdt in dat we op afstand toegang krijgen tot weegsystemen om diagnoses, service, updates en upgrades uit te voeren. Daar ligt een belangrijke groeimarkt.”

“Kortom, nu er een stevige basis qua managed infrastructure ligt, zijn we klaar voor de volgende stap in de vorm van speciaal ontwikkelde applicaties.”

Deze referentie is onderdeel van onze magazine ‘Aspect Inside’. Hierin behandelen wij thema’s die vandaag de dag belangrijk zijn, om relevant te blijven in de digitale transformatie. Klik op de onderstaande knop om het hele magazine te lezen.

Bekijk het hele magazine

Deze collega's hebben vol enthousiasme hun bijdrage geleverd aan dit project

HENRI DE RAAD
HENRI DE RAAD
ICT/-Servicemanager
JOOST LIESHOUT
JOOST LIESHOUT
ICT Engineer
ANTON VAN DRUNEN
ANTON VAN DRUNEN
ICT Engineer
Connections