3 redenen waarom BONFIX continu voorraadtellingen doet

Connections
10 maart 2021

De belastingdienst schrijft voor dat bedrijven elk jaar hun voorraad moeten inventariseren. Maar waarom slechts 1 keer per jaar tellen, denken ze bij BONFIX. De producent voor de installatiebranche telt dagelijks delen van de voorraad. Directeur Marcel R. van Buul legt uit waarom.

Voorraad altijd op en top
Voor de belastingdienst moet je eens per jaar je voorraad tellen. Ik vind dat te weinig omdat we er belang bij hebben dat de voorraad altijd op en top is. Daarom tellen we bij BONFIX; elke dag 1 of meerdere huizen van een stelling en de artikelen waarin wij denken dat er iets mee zou kunnen zijn. Zo tellen wij meerdere malen per jaar de gehele voorraad.

0,0045% afwijking
Van mijn accountant is de jaarlijkse telling niet nodig, we tellen immers het hele jaar door. Toch doen we die ook nog eens. Daarvoor heb ik drie redenen.

1. Als eigenaar wil ik 100% weten dat de voorraadhoogte in de boeken juist is. Immers, het niet op orde hebben van de voorraad en de voorraadwaarde heeft direct invloed op je resultaat. Wij tellen de top 250 artikelen in waarde. Die is bij BONFIX B.V. circa 60% van de totale voorraad De afwijking ten opzichte van de computer was slechts 0,0045%. Dat is uniek.
Mijn Register Accountant controleert altijd of de procedure goed is gevolgd, doet steekproeven en is er tijdens de eindejaarscontrole bij. Hij heeft op deze manier ook een goed beeld van een onderneming. Immers, als de voorraad al een chaos is, zegt dat veel over de staat van de gehele organisatie en heb je geen controle. Bij ons is dat dankzij onze aanpak niet het geval. Daarom zet onze accountant met plezier en met overtuiging zijn handtekening onder de juiste hoogte van de voorraad.

2. De tweede reden: kennisvergroting. Onze aanpak is erop gericht dat alle medewerkers meetellen. Zo krijgen verkopers binnendienst, accountmanagers en kantoormedewerkers een goed beeld van het bedrijf. De verkopers binnendienst en buitendienst gaan zo met meer zelfvertrouwen op pad, omdat ze weten dat alles onder controle is. Ze hebben immers zelf de voorraden geteld. Stel je voor dat de voorraad een complete bende is? Hoe wil jij dan het bedrijf vertegenwoordigen? Dan ga je met twijfel op pad en dat mag nooit. Een verkoper moet blaken van zelfverzekerdheid en energie. Die wordt alleen maar groter als ze van hun klanten horen dat onze leverbetrouwbaarheid en service uitstekend zijn. Leuke bijkomstigheid: we hebben geen backorders. Dat geeft vertrouwen en dat moet je uitstralen als verkoper. Deze tweede is het belangrijkste, hier kan je als directeur niet tegen praten. ZIEN is GELOVEN.

3. De derde reden: iedereen is binnen tijdens de jaarlijkse voorraadtelling. Dan hebben we een gezamenlijke gezellige dag, een lunch, een kerstborrel en geef ik iedereen een kerstpakket. Uitstekend voor de teamspirit en bovendien enorm gezellig.

Exact (14 februari 2020). 3 redenen waarom BONFIX continu voorraadtellingen doet.

Neem contact met ons op

Het begint met een goed advies!

Heeft u nog vragen? Ik help u graag verder met complexe ERP-vraagstukken!

Bezoek ons

De nieuwsbrief ontvangen?

Meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het ICT-nieuws!

{{ errors.first("field_24") }}
{{ errors.first("field_25") }}
{{ errors.first("privacy") }}
Connections