Nextstep bij Outsystems door de ogen van Jos

Connections
26 oktober 2018

Vanuit Aspect ICT is het NextStep event Outstystems bezocht door Edwin, Kees, Leo, Martin en Jos. Outsystems is een platform waar eenvoudig maatwerkapplicaties mee kunnen worden geprogrammeerd. Vanuit Aspect ICT houden we de ontwikkelingen van dit platform nauwlettend in de gaten. We waren er om 8.30 uur, maar toen waren de broodjes helaas al op. De koffie maakte veel goed en Leo kreeg zelfs een cappuccino met een mooie patroontje in de opgeklopte melk.

Ochtendprogramma

De ochtend begon met een panel waarin een aantal vertegenwoordigers van bedrijven die met veel succes de overstap naar OutSystems gemaakt hebben, hun ervaringen met ons deelden. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Albert Heijn en Vopak.

Albert Heijn betrekt ook een aantal eindgebruikers bij de ontwikkeling van haar apps voor het personeel; in Nederland werken er overigens ruim 100.000 mensen. OutSystems is daarvoor uitermate geschikt omdat je heel snel een prototype\proof of concept kunt maken en laten zien. De algemene tendens in de gesprekken was dat Agile\Scrum en OutSystems een succesvol en gelukkig huwelijk vormen.

Na de pauze volgde er een interessant verhaal over het (agile) ontwikkelen in OutSystems met als voornaamste lessen:

• Verwijder onnodige complexiteit
• Concentreer je op “outcomes”, wat levert het op; niet te verwarren met output.
• Zorg voor “elastische” teams: een team moet alles in huis hebben om autonoom op te kunnen leveren waar het voor opgesteld staat. Een team bestaat in dit geval niet alleen uit ontwikkelaars maar ook de vertegenwoordiging vanuit de business en bijvoorbeeld een grafisch ontwerper.

Vervolgens werden we door een aantal oude rotten in het vak bijgepraat over een vergelijking tussen Component Based Development (erg hip eind jaren negentig vorige eeuw) en containers (erg hip eind jaren tien deze eeuw). Er zijn veel overeenkomsten in de achterliggende filosofie maar de technische uitvoering is radicaal anders. Containers zijn IT-componenten die niet direct afhankelijk zijn van een bepaald besturingssysteem en daardoor erg flexibel en mobiel zijn.

De ochtend werd afgesloten met een presentatie van de CEO van een softwareorganisatie die de bedrijfscultuur weer nieuw leven in wilde blazen en daarvoor al zijn medewerkers (ongeveer 80) een week naar het hoofdkantoor liet komen om gezamenlijk de bedrijfscultuur te (her)definiëren en opnieuw vorm te geven. Gedurfd om een slordige half miljoen aan omzet op te geven om je bedrijf weer een ziel te geven.

Lunch
Daarna was het tijd voor een lunch met onder andere een aantal erg gezonde hapjes waarvan het ons niet lukte om een complete en adequate decompositie te maken en die ongetwijfeld ook erg hip waren. Gelukkig waren er ook gemakkelijker te determineren gerechten zoals shoarma, kebab en dim sum. Leo moest het deze keer helaas doen zonder een mooi patroontje in de cappuccino.

Middagprogramma
Na de pauze startten we met een interview met het hoofd IT van de grootste verzekeringsmaatschappij van Portugal. Ook hier weer een mooi verhaal over de krachtige verbintenis van agile en OutSystems. Om te sfeer wat te verhogen, werd er een knapperend haardvuurtje aangestoken.

Daarna werd het stokje overgenomen door Julien Simon, Principal Evangelist, Artificial Intelligence and Machine Learning van Amazon Web Services met een presentatie over hoe het programma gebruikt maakt van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML). Aan de hand van een paar aansprekende voorbeelden, zoals het opsporen van vermiste kinderen op basis van gezichtsherkenning, het beoordelen van een echo en Amazone GO liet hij zien wat er op dit gebied bij AWS wordt ontwikkeld en beschikbaar is. Mijn persoonlijke conclusie is dat de menselijke intelligentie en ons beoordelingsvermogen het op steeds meer gebieden verliezen van de kunstmatige intelligentie.

Vervolgens werd het tijd om de ruggen te rechten, de brillen schoon te poetsen en de smartphones op te bergen. Het hoofd AI van Outsystems ging ons bijpraten over de stand van zaken aangaande AI in het Outsystems platform. De focus ligt daarbij op twee gebieden: datamodelering en programmaflow.

Aan de hand van concrete, geanonimiseerde datamodellen en programmaflows, zijn er voorspellende algoritmes gevoed die je helpen bij het modeleren van data en het programmeren.

Zo krijg je bijvoorbeeld bij het ontwerpen van de logica de drie meest waarschijnlijk volgende stappen aangeboden en worden er bij bepaalde acties ook eventuele controles voorgesteld. Stel dat je in een app een functie maakt die een foto wilt maken dan zal de AI van Outsystems je voorstellen om aan deze functie een controle toe te voegen die kan bepalen of het toestel van de gebruiker een camera heeft. Het ziet er veelbelovend uit en gaat ons veel tijd en fouten besparen. Kortom een vreugdevolle boodschap van António Alegria.

De middag werd afgesloten door Jeremy White, executive editor van Wired Magazine. Hij liet ons in een flitsende presentatie zien wat er nu al daadwerkelijk met AI gedaan wordt. Ook hier weer een paar mooie toepassingen van AI, zoals een armband die aan de hand van continue metingen van fysiologische gegevens steeds nauwkeuriger kan voorspellen wanneer de drager een diabetische aanval gaat krijgen.

Al met AI een leerzame en inspirerende dag met een erg leuke groep collega’s.

Neem contact met ons op

Het begint met een goed advies!

Heeft u vragen over ICT? Ik help u graag verder!

Bezoek ons

De nieuwsbrief ontvangen?

Meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het ICT-nieuws!

{{ errors.first("field_24") }}
{{ errors.first("field_25") }}
{{ errors.first("privacy") }}
Connections