Data omzetten in waarde

Connections
26 april 2019

Data inzetten als het nieuwe goud; ook voor het midden- en kleinbedrijf in de regio is dit een ontwikkeling die je niet moet en kunt missen. Daar zijn wij voor honderd procent van overtuigd. Wij mochten een bijdrage leveren aan Bedrijvig Altena met onderstaande coverstory.

De digitalisering van het bedrijfsproces gaat steeds verder en sneller. De melkrobots op een boerderij, het zelf scannen in supermarkten, de aannemer die met een iPad het bouwterrein opgaat, het zijn allemaal voorbeelden van digitalisering. En we wennen er inmiddels vrij gemakkelijk aan. Met deze digitalisering maken we het ook mogelijk om veel waardevolle informatie te verzamelen. Binnen het midden- en kleinbedrijf gebeurt er nog (te) weinig met deze informatie. "Er is zoveel informatie beschikbaar, maar ondernemers weten nog niet wat ze ermee moeten doen. Bij de Facebooks en Googles van deze wereld is volledig data driven werken al de standaard", stelt Kees van der Stelt, teamleider en partner bij Aspect ICT. "Zij kunnen het zich veroorloven om een compleet team van data­analisten in te zetten."

Ondernemers binnen het mkb zien het belang van informatie echt wel groeien. "Het is voor velen echter lastig om die informatie om te zetten in een waardevolle toevoeging voor hun bedrijf. Wij staan klaar om hen daarbij te helpen." Want het kan: de ontwikkeling van de techniek zorgt ervoor dat de oplossingen steeds makkelijker en betaalbaarder worden.

Tekort aan mensen
Die ontwikkeling gaat hand in hand met het grote tekort aan mensen in diverse branches. Het digitaliseren van werkprocessen en het gebruikmaken van de data die dat oplevert, zorgt voor een efficiëntere werkwijze. "Zo kun je met hetzelfde aantal mensen meer werk doen en kun je de groeiende stroom opdrachten toch behappen", stelt bedrijfsadviseur Marius Hakkesteegt. "Geen bonnetjes meer schrijven, geen urenregistratie invullen, als opdrachtgever precies weten wat de status is van een project of opdracht; de mogelijkheden zijn eindeloos. Of denk aan een woningcorporatie die woningen laat bouwen: in een digitaal dossier kan de voortgang inclusief documenten en foto's gebundeld worden. Als opdrachtgever kun je op elk gewenst moment de stand van zaken zien of terugkijken wat de voormalige situatie was." 

Ondernemers in de regio kloppen aan bij Aspect ICT met vragen over het slim gebruikmaken van data, maar ook met concrete voorstellen. Daaraan merken we hoe vooruitstrevend veel ondernemers zijn. Een verhuurder van kranen en rupsvoertuigen vroeg bijvoorbeeld om een systeem waarbij een sensor het moment vastlegt dat een werknemer de deur van zijn voertuig opent en sluit. Zo kan hij exact bijhouden hoeveel uren hij kan declareren, zonder dat de werknemer daarvoor iets hoeft te doen.

Goldrush
Het goud van data delven; de eerste stap om die 'goldrush' in gang te zetten is een belletje naar of binnenstappen bij Aspect ICT. Van der Stelt: ''Als eerste brengen we dan in overleg met de klant in kaart wat de wensen en de mogelijkheden zijn. Waar bevinden zich de cruciale data van een bedrijf en hoe structureer en combineer je deze op de meest optimale manier? De volgende stap is het vertalen van die data naar waarde. Daar ligt geen pasklaar antwoord voor klaar. Samen met de klant zoeken we naar maatwerk, met een mix van de eigen inbreng en onze expertise."
Wiel niet opnieuw uitvinden Hakkesteegt vult hem aan: "Het grote voordeel is dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Er is al een groot aantal tools en platforms waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Wij maken hen daar graag wegwijs in. Voorop staat dat het voor de eigenaar van een bedrijf én voor zijn personeel eenvoudig te gebruiken moet zijn. En de praktijk leert dat dat geen probleem is. Met onze oplossingen kan iedereen werken."

Dat is meteen de rode draad van de werkwijze van Aspect ICT. Geen grote woorden en snel geld verdienen, maar 'down to earth' communiceren en een relatie aangaan voor de lange termijn. "Een ondernemer in het midden- en kleinbedrijf heeft vaak niet de ruimte om een data-analist in dienst te nemen. Wij kunnen die rol vervullen. Wij staan niet langs de zijlijn, maar fungeren als een extra personeelslid. Op deze manier zijn we een verlengstuk van het bedrijf."

Data uitwisselen
Een ander punt dat Aspect ICT als wezenlijk onderdeel van het gebruik van data ziet is ketenintegratie. Centraal daarbij staat het delen van informatie met degenen van wie je je producten of diensten betrekt en met degenen aan wie je je producten en diensten verkoopt. Van der Stelt: "Ga als ondernemer in gesprek met je top 5 klanten en leveranciers om gezamenlijk te bepalen hoe je op digitaal niveau met elkaar gaat communiceren en data gaat uitwisselen. We zien vaak dat er wel gepraat wordt over de samenwerking in het algemeen, maar nog niet over het uitwisselen van data. Terwijl die waardevolle informatie een belangrijke sleutel is naar een goed resultaat."

Informatie is leidend
Niets doen en de schouders ophalen over deze omslag in het bedrijfsleven, dat raden Van der Stelt en Hakkesteegt zeker niet aan. Het is een ontwikkeling waar je net als bij de komst van de computer niet omheen kunt. ''Als je nu niet aanhaakt, word je links en rechts ingehaald. Informatie is in veel gevallen al leidend. Om het verschil ten opzichte van concullega's te blijven maken, is het cruciaal om hierop in te spelen."

Neem contact met ons op

Het begint met een goed advies!

Heeft u vragen over ICT? Ik help u graag verder!

Bezoek ons

De nieuwsbrief ontvangen?

Meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het ICT-nieuws!

{{ errors.first("field_24") }}
{{ errors.first("field_25") }}
{{ errors.first("privacy") }}
Connections