“We hebben een professionaliseringsslag gemaakt.”
Nathan van Wijngaarden
Operationeel adviseur
Microsoft Power Platform maakt data toegankelijk en overzichtelijk voor Aqua Delta
Probleem
Data rondom plaatsing zonnepompen in Nederland was niet optimaal inzichtelijk.
Oplossing
Alle gegevens ondergebracht in het Microsoft Power Platform en daarmee direct opvraagbaar.
Wat heb je nodig?
Microsoft Power Platform
01 Waar, wie, wat?
Pompen op de meest afgelegen locaties
Bij Aqua Delta in Papendrecht draait alles om een bijzondere specialisatie: in eigen huis ontwikkelde zonnepompen voor inundatie en irrigatie. “Ze hebben geen netstroom, en in de huidige vorm, ook geen accustroom meer nodig,” legt operationeel adviseur Nathan van Wijngaarden uit. “Dat maakt toepassing op zelfs de meest afgelegen locaties mogelijk. Je komt onze pompen vooral tegen in weidevogelgebieden, waar ze van medio februari tot eind juni de waterstand op peil houden. Ze kunnen echter ook uitstekend voor bijvoorbeeld een ijsbaan of een natuurspeeltuin gebruikt worden. In Nederland staan er enkele honderden en we krijgen steeds meer internationale aanvragen. Het aantal groeit hard en daarmee ontstond bij ons een behoefte om een platform te creëren dat alle bijbehorende gegevens in kaart brengt. Vaak heb je met meerdere partijen te maken zoals een boer, een collectief van agrariërs en Staatsbosbeheer. Per locatie wil je allerlei data inzichtelijk maken, bijvoorbeeld: hoeveel pompen heeft de klant, waar staan ze, wie is beslissingsbevoegd, wie functioneert als contactpersoon voor onderhoud, vervanging en administratieve afhandeling?”
02 Overzichtelijk en vindbaar
Van Outlook naar Microsoft Power Platform
Vanuit deze behoefte deed Aqua Delta een beroep op Aspect ICT. “Oorspronkelijk hielden we alle relevante gegevens bij in Outlook,” aldus Van Wijngaarden. “Dat maakte het soms lastig om iets op te zoeken. Dan kwamen er tientallen mailtjes naar voren wanneer je een bepaalde term invoerde. Zeker omdat het bedrijf groeit moesten we echt naar een nieuw systeem toe. Marius Hakkesteegt, een enthousiaste relatiebeheerder die ons meteen een goed gevoel gaf, adviseerde ons om de data onder te brengen in het Microsoft Power Platform. Het is een standaard template, dat Aspect ICT op de klant afstemt. In ons geval hoeft niet elk boutje en moertje van iedere pomp vastgelegd te worden, maar we willen wel een overzicht hebben van de juiste contactpersonen met hun telefoonnummers, de onderhoudsstatus, de facturatie en nog een aantal zaken. Daarnaast vinden we toegankelijkheid op verschillende typen devices belangrijk, zeker omdat er mensen ‘in het veld’ werken. Er is nog een belangrijk voordeel aan het Microsoft Power Platform, namelijk dat we een locatie kunnen geven aan een pomp met behulp van coördinaten. Een hoekje ergens ver weg in een weiland heeft nu eenmaal niet zijn eigen adres.”
03 Vanaf een leeg vel papier
Niet te groot, wel kloppend
Het begon met een leeg vel papier. “Stefan Breedveld van Aspect ICT, echt een deskundige op het gebied van data, kroop als het ware op onze stoel,” vertelt Van Wijngaarden. “Als klein bedrijf willen we zo’n project niet te groot uitdenken, maar alles moet wel kloppen. Stefan luisterde naar ons en bracht tevens zijn eigen ideeën in, iets wat wij zeer waarderen. Sowieso valt op dat Aspect ICT, toch een grote professionele organisatie, op een heel menselijke manier te werk gaat. Je loopt er zo binnen als je een afspraak hebt en wanneer je belt met een kwestie wordt die à la minute opgepakt. Na het inrichten van het Microsoft Power Platform zijn we een aantal keren met de laptop om de tafel gaan zitten om dingen waar mogelijk eenvoudiger en makkelijker te maken. Finetuning, zeg maar.” Een latere toevoeging betreft een documentenbibliotheek. “Die bevat onder andere handleidingen voor het onderhoud van pompen. Er is nu altijd de meest actuele versie beschikbaar. Los van het platform gebruiken we een handiger e-mailsysteem met bedrijfsadressen in plaats van Outlook en, via SharePoint, een eenvoudigere manier om documenten te delen. Geen bijlages meer in de mail maar linkjes. Al met al hebben we een professionaliseringsslag gemaakt.”
Collega's die hun bijdrage geleverd hebben aan dit project

