Van Hoften Installatietechniek werkt efficiënter dankzij de BORIS-app

Connections
In het algemeen kenmerkt de BORIS-app zich door een simpele, logische opzet, die hem voor alle medewerkers heel gebruiksvriendelijk maakt. Gerwin Voogt, procesmanager Van Hoften Installatietechniek
Van Hoften Installatietechniek werkt efficiënter dankzij de BORIS-app

Probleem

Veel handmatige en repeterende handelingen, tijdrovend en foutgevoelig. 

Oplossing

Ontwikkeling BORIS-app, een digitaal bouwregistratie- en informatiesysteem. 

Wat heb je nodig

BORIS-app

Connections

01

Minder handmatig werk

In 2021 hadden drie bedrijven in de bouwsector een andere oplevering dan gebruikelijk: de BORIS-app, een digitaal bouwregistratie- en informatiesysteem. “Een gezamenlijk initiatief van Sankomij Installatietechniek, LKS Installatietechniek en ons, waarbij Aspect ICT de technische ontwikkeling voor zijn rekening nam,” vertelt Gerwin Voogt, procesmanager bij Van Hoften Installatietechniek in Hardinxveld-Giessendam, dat bij nieuwbouwwoningen de verwarmings-, ventilatie- en sanitaire installaties verzorgt. “In het verleden vonden veel handelingen op het gebied van urenregistratie, onderdelen bestellen en rapportages handmatig plaats. Dat zorgde voor tijdrovende processen met op sommige vlakken een bepaalde mate van foutgevoeligheid. We wilden sowieso het werk efficiënter, inzichtelijker en voor iedereen makkelijker maken, daarom zijn we met drie collega-installatiebedrijven en Aspect ICT om de tafel gaan zitten, met als uitkomst de BORIS-app.”

02

Nooit meer ontcijferen

Voogt stond zelf mede aan de wieg van de ontwikkeling van de bestelmodule. “Eerst gaven de monteurs op locatie de artikelen die zij nodig hadden via verschillende kanalen door aan de magazijnmeester. Het ging telefonisch of via WhatsApp, vaak met een foto van een handgeschreven briefje dat ontcijferd moest worden. De magazijnmeester voerde de bestelling dan handmatig in. Nu kunnen monteurs direct zelf de order plaatsen door het juiste artikel en aantal te selecteren. Dat scheelt een hoop handelingen en het verkleint de foutgevoeligheid aanzienlijk. Zelf voeg ik met grote regelmaat nieuwe producten toe aan de module. Dat gebeurt op basis van behoefte. Monteurs hebben de mogelijkheid om artikelen handmatig in te voeren als ze nog niet in het systeem zitten. Aspect ICT draait dan een lijst voor mij uit en daarna voeg ik ze toe voor permanent gebruik, met een automatische koppeling naar een landelijke database die er de juiste specificaties bij genereert.”

03

Snel, slim en toch simpel

Met hetzelfde gemak geven de monteurs op locatie hun uren door en hoeft de administratie niet meer handmatig briefjes te verwerken. Voogt: “Het gaat heel simpel. De collega’s zien in de BORIS-app meteen het juiste scherm voor zich. Ze kiezen de uurcode en het project op basis van een geografische shortlist, die aan de hand van gps alleen de locaties in de buurt laat zien. Heel makkelijk. Er zitten steeds meer slimmigheden in het systeem, zoals de mogelijkheid om een kopie van de week ervoor te maken indien er sprake is van hetzelfde aantal uren voor hetzelfde project. Ook bij de rapportages helpt BORIS ons om naar minder repeterende handelingen te gaan, zoals het opleveringsformulier voor waterinstallaties. Daarop kun je bijvoorbeeld meerdere bouwnummers selecteren, zodat je het niet meer voor elke woning apart hoeft in te vullen. Dankzij de nieuwe dynamische formulierenmodule realiseert Aspect ICT op basis van de input die wij geven in korte tijd een opzet voor een nieuw formulier. Dit bespaart ons veel tijd en stelt ons in de gelegenheid om in de toekomst eenvoudig andere rapportages in het systeem te verwerken. Ook foto’s toevoegen als bewijslast in het kader van de Wet kwaliteitsborging wordt heel makkelijk. In het algemeen kenmerkt de BORIS-app zich door een simpele, logische opzet, die hem voor alle medewerkers heel gebruiksvriendelijk maakt. Overbodige en minder relevante informatie blijft achterwege.”

Deze collega's hebben vol enthousiasme hun bijdrage geleverd aan dit project

MARIUS HAKKESTEEGT
MARIUS HAKKESTEEGT
Business Developer
Connections