Supply chain management biedt kansen voor het MKB

Connections
18 november 2019

Heeft uw organisatie grip op de positie binnen de supply chain? Of zijn onnodige voorraden, te lange doorlooptijden, een lage leverbetrouwbaarheid en hoge transportkosten herkenbare problemen? Het ontbreekt u dan mogelijk aan inzicht in de totale supply chain waarin u opereert. 

Supply chain management is een onderwerp waarover al een geruime tijd wordt gesproken en waar juist voor MKB-bedrijven een hoog potentieel te behalen valt. De totale supply chain kenmerkt zich door een hoge complexiteit. Vele leveranciers, een diversiteit aan materialen, klanten en hun onderlinge relaties. Binnen het MKB zien we dat er vaak wel voldoende aandacht is voor de leveranciers en klanten, maar dat er weinig aandacht is voor de leverancier van jouw leveranciers of de klanten van jouw klanten. Het ontbreekt aan focus op de gehele keten. Maar hoe past u als MKB-bedrijf supply chain management succesvol toe?

ICT als belangrijk hulpmiddel
Als we kijken naar hoe MKB-bedrijven succesvol hun supply chain managen, zien we dat dit een sterk verband heeft met de ontwikkelingen binnen ICT. De mogelijkheden binnen ERP-systemen zijn dusdanig toegenomen om hier ook onderdelen binnen het logistieke systeem en de samenhangende bedrijfsprocessen in onder te brengen en verder te benutten. Hierdoor zijn bedrijven in staat om meer interactie met hun partners te creëren en hun servicelevel te optimaliseren.

ICT-innovaties, zoals digitale koppelingen leggen met derden en het samenbrengen en analyseren van data zorgen voor een continue toename in transparantie, kortere reactietijden, gerichtere klantfocus en gemakkelijkere communicatie. Bedrijven die hier gebruik van maken, zijn in staat om vanuit een ander oogpunt te kijken naar de supply chain. Waarbij het niet langer draait om een product enkel van A naar B te krijgen. Het creëren van dit inzicht biedt nieuwe mogelijkheden om alle relaties zo optimaal mogelijk te bedienen, waardoor een sterke concurrentiepositie kan ontstaan.

Systeemintegratie
Indien u alle systemen (logistiek, financieel, voorraad en overige applicaties) koppelt, is automatische informatie-uitwisseling mogelijk. Echter optimaliseert u de supply chain pas echt als u ook beschikt over koppelingen met de systemen van de andere spelers binnen de keten. Hierdoor bespaart u een grote hoeveelheid papierwerk, zijn kosten beheersbaarder en voorkomt u fouten waarvan onduidelijkheid over orders en beschikbare voorraad de oorzaak is.

Deze integratie van bedrijfsprocessen en bijhorende systemen zorgt voor een sterkere relatie tussen u en uw partners. Doordat er onderling geautomatiseerde informatie-uitwisseling mogelijk is zullen er binnen de supply chain steeds minder overbodige handelingen plaatsvinden. En door analysetools los te laten op dit geïntrigeerde systeem kunt u nieuwe procesoptimalisaties ontdekken, zoals het herzien van voorraadstanden en het bundelen van klantzendingen.

Nieuwe mogelijkheden en kansen
De ontwikkelingen binnen de supply chain vragen van uw bedrijf nieuwe kennis op diverse gebieden. Bij het nemen van beslissingen moet er rekening gehouden worden met de mogelijkheden van de partijen met wie u intensief samenwerkt. Dit om hier voor alle betrokkenen de meeste waarde uit te halen. Naast de traditionele vaardigheden behoren nu ook verander- en prestatiemanagement tot de aandachtsgebieden. Het managen van klanten is vanaf nu relevant gedurende het hele proces. Hierdoor bent u in staat om proactief te zijn richting uw klanten. U kunt beter en sneller reageren op de veranderende omstandigheden binnen de markt en uw bedrijfsplannen dusdanig opzetten, zodat de klant centraal blijft staan!

Bent u benieuwd naar hoe het toepassen van supply chain management ook uw organisatie verder kan helpen? Wij wisselen graag van gedachten met u over uw specifieke situatie.

Neem contact met ons op

Het begint met een goed advies!

Heeft u vragen over ICT? Ik help u graag verder!

Bezoek ons

De nieuwsbrief ontvangen?

Meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het ICT-nieuws!

{{ errors.first("field_24") }}
{{ errors.first("field_25") }}
{{ errors.first("privacy") }}
Connections