Een crisis haalt het uiterste uit de mens

Connections
02 juni 2020

5 mei 2020, de scheurkalender herinnerde ons aan 75 jaar vrijheid. Maar ook aan oorloginnovaties. "Een oorlog haalt het uiterste uit de mens", aldus de scheurkalender van het Weet Magazine. Conservenblikken, maandverband, secondelijm, ducttape, allemaal uitvindingen uit oorlogen. Er zijn genoeg vergelijkingen gemaakt met de Coronacrisis en een oorlog, waar we ons nu niet aan gaan wagen. Maar los van dat kunnen we stellen: "Een crisis haalt het uiterste uit de mens".

Adoptie van digitale tools
Als het u in deze crisis niet is gelukt om in te zetten op digitalisering, is het de vraag of dit er überhaupt voor uw bedrijf in zit. Niet omdat het niet zal werken, maar simpelweg omdat u er waarschijnlijk niet aan toe bent. Nooit hebben wij zo snel de adoptie van digitale hulpmiddelen zien plaatsvinden dan in de afgelopen maanden. De onwennigheid van mensen om hun camera tijdens een online vergadering aan te zetten is verdwenen als sneeuw voor de zon. De bezwarenlijstjes om gebruik te maken van digitale hulpmiddelen worden verwisseld voor lijstjes met voordelen om te digitaliseren. Hoe is dat de afgelopen maanden in uw organisatie gegaan?

Van overleven naar het "nieuwe gewoon"
Hoewel veel bedrijven nog in de overlevingsstand zitten, beginnen veel bedrijven het "nieuwe gewoon" al te accepteren. Daarom is het tijd om zelf kritisch naar uw eigen organisatie te kijken. Veel dingen zijn gebleven zoals ze waren. Maar veel dingen zijn ook veranderd. De vraag is dan vervolgens of de risico’s wel hetzelfde zijn gebleven. Of is het toch verstandig om hier eens met een frisse blik naar te kijken?

Hoe gaat u met risico's om?
Het MKB staat erom bekend dat ze bereid zijn om risico’s te nemen. Mede doordat er niet veel kosten worden gemaakt voor het nemen van risicobeperkende maatregelen, zijn bedrijven in staat om meer winst te maken of dit geld juist te investeren in andere onderdelen van de organisatie. Is dat verkeerd? Niet zolang u risico’s maar niet negeert of uitsluit. Wat u dan wel met risico's kunt doen is:

 • Accepteren
  • Aanvaard de potentieel nadelige gevolgen.
 • Beperken
  • Pas het object, de activiteit of de omgeving aan, zodat het risico kleiner wordt.
 • Vermijden
  • Pas het object of de activiteit aan, zodat het risico niet langer optreedt, of stop met het toepassen ervan.
 • Verplaatsen
  • Pas het object of de activiteit aan, zodanig dat het risico naar een ander object of andere activiteit wordt verplaatst.
 • Overdragen
  • Besteed het risico uit aan een andere partij (outsourcen, verzekeren, etc).

Criteria bij selectie van de maatregelen
Om een goed onderbouwde beslissing te nemen, is het wellicht goed om uzelf de volgende vragen te stellen:

 •        Is de maatregel economisch zinnig?
 •        Is de maatregel organisatorisch haalbaar?
 •        Is de maatregel commercieel haalbaar?
 •        Hoe verhoudt het risico of de maatregel zich tot wet- en regelgeving?
 •        Hoe staan het management, de medewerkers en omgeving tegenover de maatregel?
 •        Is de maatregel technisch haalbaar?
 •        Hoe effectief is de beheersmaatregel?

Kijk bij de kosten-batenanalyse verder dan alleen naar de directe kosten. Zorg er dan ook voor dat u aandacht heeft voor de aantoonbaarheid, gevolgen van productiviteit, gevolgen voor de reputatie en de gevolgen voor de gebruiksvriendelijkheid.

Door thuiswerkers veranderen de risico’s op cybersecuritygebied
Grote kans dat de informatiesystemen van uw organisatie meer dan ooit van buitenaf benaderbaar zijn. Grote kans dat medewerkers zich in minder (digitaal) veilige omgevingen begeven. Welk effect heeft dit op de cybersecurityrisico's van uw organisatie? Natuurlijk zijn er genoeg technische beheersmaatregelen te implementeren. Maar vergeet niet dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel. Vrijwel altijd is dat de menselijke factor. Zijn uw medewerkers zich voldoende bewust van de gevaren en welke sleutelrol kunnen zij spelen bij een dergelijk cybersecurityincident? Daag ons uit! Wij testen het graag voor u.

Voor nu hebben wij in ieder geval 8 tips die u kunt delen met uw medewerkers zodat zij vandaag al kunnen beginnen om zich thuis veiliger te gedragen op de digitale snelweg.

 

Neem contact met ons op

Het begint met een goed advies!

Heeft u vragen of het gebied van ICT? Of specifiek over cybersecurity? Ik, Rijk Prosman, help u graag verder!

arrow right small Bezoek ons

De nieuwsbrief ontvangen?

Meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het ICT-nieuws!

{{ errors.first("field_24") }}
{{ errors.first("field_25") }}
{{ errors.first("privacy") }}
Connections